08 September 2005

Knut på Svalbard, 2005

Knut på Esmarkbreen

Jeg kom til Norge for nesten tre uker siden. Den første uken var jeg på turistreise til Esmarkbreen som ligger i Ymerbukta på Isfjorden. Vi gikk på isbretur og kajakktur og besøkte et russisk gruvesamfunn som heter Barentsburg. Det var en flott innledning til naturen på Spitsbergen. Esmarkbreen er veldig stor med mange bresprekker som er ca. 50 m dype. Da jeg kom tilbake til Longyearbyen, begynte vi med et orienteringskurs på UNIS. Kurset bestod av to dager med 8-10 timers forelesninger hver dag. Den første ettermiddagen lærte vi å skyte for å forsvare oss mot isbjørner. Vi må alltid ha våpen med oss når vi drar fra Longyearbyen selv om vi bare skal på en kort tur. Vi har også lært om kommunikasjon med radio og satellitt-telefon, navigasjon med GPS og kompass, helikopterprotokoller, vannsikkerhet, osv.

Etter orienteringskurset begynte vi straks med vanlige kurs. Jeg tar to kurs som heter "Polar Meteorology" og "Climate og Polar Middle Atmosphere". Vi har ca. 10 timer med forelesninger hver uke. Undervisningen på UNIS er på engelsk for å tiltrekke internasjonale studenter. Begge kursene har også obligatorisk feltarbeid. For kurset i meterologi skal vi jobbe her i Adventdalen i nærheten av Longyearbyen. Hver student skal undersøke et meteorologisk fenomen, og vi skal samle sammen resultatene for å formulere et godt bilde av den lokale meteorologien i nærheten av Longyearbyen over fire dager, fra 9-13. september. For det andre kurset skal vi reise til Andøya, som ligger sør for Tromsø, fra 24.-30. oktober. Der skal vi jobbe med LIDAR og nordlysstasjonene som er der. Vi skal også bruke nordlysstasjonen i Adventdalen for noen eksperimenterer. I tillegg til disse reisene skal jeg også jobbe på feltarbeid for det norske polarinstituttet. Jack Kohler og jeg skal reise til Ny-Ålesund i fra 15.-22. september for å jobbe på noen isbreer i dette området.

Studenter ved UNIS bor i Nybyen som er ca. tre km fra UNIS. Hver student har sitt eget rom, men deler bad og kjøkken med andre studenter. Det er 10 studenter på hver etasje. Jeg bor sammen med sju nordmenn, én svenske og én engelskmann. Jeg lager middagen med nordmennene, og vi snakker norsk for det meste. Siden nordmennene kommer fra forskjellige steder i Norge, hører jeg mange forskjellige dialekter. Det er litt vanskelig for meg, men det er også spennende å høre så mange forskjellige typer norsk. Det er også noen andre internasjonale studenter her, men ingen andre amerikanere. Vi har en tilkobling til internett i hvert rom og en telefon i hver bygning. Telefonen fungerer ikke så bra, og ingen har reparert den fordi alle bruker mobiltelefoner. UNIS har en liten studentorganisasjon som planlegger noen aktiviteter slik som "Friday Gathering", en fest for UNIS studenter på fredager. De spiller også film på onsdager, og det er alltid mange aktiviteter ute i naturen i alle slags vær. Sist helg dro vi på tur ca. klokka 8 om kvelden og kom tilbake klokka 1. Det var lyst på grunn av midnattssola, og turen var veldig gøy selv om været ellers var ganske dårlig.

Forrige helg dro jeg til Oslo for å gå på orienteringsmøtet for Fullbright-stipendiater. Jeg hadde også et møte med Sonia og fikk 14 000 NOK i tillegg til det originale stipendet for å betale for feltarbeidet. Formannen i den norske Fullbright-komiteen studerte fysikk og har vært på Svalbard syv ganger. Derfor trodde han at prosjektet mitt var veldig spennende. Jeg har også truffet mange andre nordmenn som er involvert i forskning på Svalbard eller er interessert i klima. Det var også interessant å treffe de andre Fullbright-stipendiatene og høre om andre prosjektene deres.


Longyearbyen